Prsteň na penis? Krúžky na penis, alebo erekčný krúžok sa používajú na čisté potešenie. Sú to ale aj zdravotné pomôcky, ktoré lekári niekedy odporúčajú proti erektilnej dysfunkcii. Pojem „erekčný krúžok“ je v skutočnosti akýmsi všeobecným termínom, ktorý zahŕňa rôzne typy krúžkov a slučiek, ktoré sú umiestnené okolo penisu a fungujú na rovnakom princípe. Erekčný krúžok pre mužov je – obvykle – jednoduchý krúžok, ktorý sa požíva, aby sa zabránilo predčasnej ejakulácii ak dlhšiemu pohlavnému styku. Účelom krúžku na penis je zintenzívniť orgazmus a zlepšiť erekciu. Aplikuje sa na ešte nevztýčený penis a zaisťuje, že krv, ktorá je pri vzrušení pumpovaná do kavernóznych tiel, je utlmená. Toto krvné kongescia zaisťuje, že erekcia je silnejšia a pri sexe tak vydržíte dlhšie. Erekčný krúžok je možné nosiť na troch miestach: okolo žaluďa, okolo koreňa penisu a nad mieškom.

Kde a kedy sa objavil erekčný krúžok?
Samozrejme nevieme, kedy muža prvýkrát napadlo zabaliť si niečo okolo penisu, aby to spôsobilo stagnáciu krvi. Jedna vec je istá: myšlienka je stará tisíce rokov. Napriek tomu, že najstarší nález erekčného krúžku pochádza z Grécka, už v starovekých čínskych prameňoch existujú dôkazy, že sa tam erekčné krúžky používali. Prvý z týchto prameňov pochádzajú z 13. storočia. V tých dobách sa erekčné prstene vyrábali z dreva, kameňa, nefritu, slonoviny, ale aj zvieracej kože. V priebehu histórie bol erekčný krúžok takmer vždy používaný na to, čo ho poznáme dnes: na zvýšenie potešenia. Ale v 19. storočí a do 50. rokov 20. storočia sa krúžok na penis používal naopak. Účelom bolo odradiť od masturbácie. Na tento účel boli niekedy penisové krúžky vyrobené s hrotmi smerujúcimi dovnútra, čo spôsobovalo masívnu bolesť pri erekcii a následne spôsobené prekrvenie. Až so sexuálnou revolúciou na prelome 60. a 70. rokov sa táto zmena znova zmenila a krúžok na penis sa stal opäť „spoločensky prijateľným“ ako prostriedok erotickej stimulácie.

Čo vlastne robí krúžok na penis?
Robí to vôbec niečo? Pravda je, že krúžky na penis majú na každého muža rôzne účinky. Závisí to od individuálnej anatómie, ale v prípade erektilnej dysfunkcie aj od príslušných príčin. Napriek tomu má väčšina mužov, ktorí erekčný krúžok vyskúša, s ním pozitívne skúsenosti, aj keď preferencie určitých variantov a modelov (napr. vibračné, kovový, alebo penisovou slučkou alebo slučkou okolo semenníkov) sa líšia. Tu musí každý muž trochu experimentovať, aby našiel ten najlepší erekčný krúžok na najlepší výsledok. Erekčné krúžky môžu byť krúžky, alebo kruhové trubičky vyrobené z roztiahnuteľného, elastického materiálu, alebo silikónového latexu, ktorá je na vonkajšej strane rozmerovo stála. Krúžky sú k dispozícii v niekoľkých priemeroch, takže ich možno vybrať tak, aby vyhovovali anatomickým podmienkam.