Za zvýšené libido počas menštruácie môže prekrvenie sliznice, a hlavne množstvo hormónov, ktoré začína okolo tretieho dňa cyklu prudko stúpať. Ženy niekedy opisujú, že je aj ich zážitok počas týchto dní oveľa intenzívnejší. Niektoré dokonca na svoje dni netrpezlivo čakajú. Aké zásady by ženy mali pri sexe počas menštruácie dodržiavať a kedy je skutočne nevhodný?

Hygiena je základ
Ak sa žena rozhodne pre sex počas svojej periódy, mala by byť veľmi opatrná pri voľbe partnera. Sex so stálym zdravým partnerom je v poriadku. V prípade náhodnej známosti to vyžaduje zvýšenú opatrnosť. Počas menštruácie je žena otvorená a oveľa náchylnejšia k najrôznejším infekciám. Ostatne to je tiež dôvodom, prečo nie je vhodné kúpať sa nielen vo verejných bazénoch, ale ani doma vo vani.

Platí to aj naopak, menštruačná krv pohlavne chorej ženy môže byť zdrojom pohlavne prenosnej choroby. Bariérová antikoncepcia, teda kondóm, by mala byť v každom prípade samozrejmosťou, rovnako tak aj hygiena pred a po pohlavnom styku.

Pozor na nechcené tehotenstvo
Tiež by sme mali zdôrazniť, že žena môže aj počas svojej periódy otehotnieť. Aj keď šanca na ovuláciu počas tohto obdobia je relatívne nízka, nemožno ju úplne vylúčiť. Zvlášť ženy s nepravidelným menštruačným cyklom môžu otehotnieť pri sexe počas menštruácie, pokiaľ nepoužívajú hormonálnu alebo bariérovú antikoncepciu. Majte tiež na pamäti, že spermie môžu prežiť v genitálnom trakte ženy po dobu piatich až siedmich dní.

Čo pomôže: uterák, sprcha, vhodná poloha
To, čo mnohé odrádza, je z úplne pochopiteľných dôvodov krv. Pokiaľ ale žena používa menštruačné kalíšky, môže sa sama presvedčiť, že krvi, ktorú v týchto dňoch vylučuje, nie je zas také množstvo. V priemere ide o 30 až 70 mililitrov. Napriek tomu si nebudeme nahovárať, že sa neobjaví; preto je vhodné chrániť prestieradlo a dať si pod seba uterák alebo sa milovať priamo v sprche. Vplyv na vylučovanie krvi má aj poloha, kedy sa v týchto prípadoch odporúča klasická misionárska. Naopak používanie tampónov sa v tomto prípade rozhodne neodporúča. Ak chcete ale nejakú bariéru, môžete použiť menštruačnú špongiu alebo špeciálny menštruačný kalíšok určený na milovanie, ktorý je z mäkšieho materiálu a má plochejší tvar. Pochopiteľne je vhodné zaviesť ho bezprostredne pred sexom. Na trhu sú aj veľmi mäkké jednorazové kalíšky.

Niekomu uľaví od bolestí, inému naopak bolesti spôsobí
Hovoriť s partnerom o sexe by vo všeobecnosti nemalo byť tabu, av tomto prípade obzvlášť. Obaja by mali vedieť, čo je tomu druhému príjemné a poznať jeho túžby. Zatiaľ čo niektorým ženám pomôže orgazmus počas menštruácie uľaviť od typických bolestí, menštruačných kŕčov a zlepšiť náladu, niektoré môže sex naopak bolieť, pretože krčok maternice je v tej dobe nižšie ako obvykle a môže byť veľmi citlivý.Rozhodne by sa ani jeden z partnerov nemal do ničoho nútiť.

Sex pri menštruácii a čo by ste mali vedieť:

  • Dbajte na dôkladnejšiu hygienu – pred stykom aj po ňom.
  • Pred možnou infekciou sa chráňte kondómom.
  • Žena môže otehotnieť aj počas svojej periódy.
  • Pri polohe na chrbte bude žena menej krvácať.
  • Najvhodnejším prostredím je sprcha.
  • Na zamedzenie krvácania môže žena použiť menštruačnú špongiu alebo špeciálny menštruačný kalíšok.