Lubrikačný gél alebo lubrikant je gélová tekutina, ktorá sa v sexuálnej oblasti používa najčastejšie na zvlhčovanie vagíny, pri masturbácii, alebo pri používaní sexuálnych hračiek. Taký lubrikačný gél môže vniesť do spálne nový rozmer milovania, či pomôcť pri vaginálnej suchosti, ktorá sex značne sťažuje a znepríjemňuje. Väčšina ľudí má problém o tejto téme hovoriť – či už zo všeobecného hanby hovoriť, alebo majú pocit, že sa strápnia pred ostatnými kvôli suchosti či problémom v dôsledku zlého výberu gélov.

Používajú sa rôzne alternatívy. Asi najbežnejšou alternatívou sú sliny - hovoríte si, čo je na nich zlé? Hoci vám môže pripadať, že sa jedná o najlepšiu prírodnú alternatívu, opak je pravdou a môžu spôsobiť nie jednu nepríjemnosť počnúc kvasinkovou infekciou. V slinách sa nachádza mnoho dobrých, ale aj zlých baktérií, ktoré môžu narušiť rovnováhu vo vašej pošve, ale aj v močovej trubici v penise vášho partnera. Obzvlášť potom, keď vás trápi prechladnutie, alebo bolesť v krku. Slinami môžete preniesť aj opar, ktorý máte na ústach. Navyše sliny tiež rýchlo vysychajú a musíte zvlhčovať častejšie. Takže sliny by sme mali ideálne úplne vynechať. Inou alternatívou sú aj rôzne druhy kuchynských olejov. Ľudia sú rôzni a niekomu nerobí problém použitie repkového, slnečnicového alebo olivového oleja.

Ja osobne by som po nich ale radšej nesiahla – oleje sú síce prírodné, ale pokiaľ nekúpite bio olej, môže obsahovať najrôznejšie konzervanty a ďalšie chemické látky požívané pri spracovaní. Navyše taký olivový olej na pohlavných orgánoch môže vytvoriť nechutný zápach. Rastlinné oleje tiež citlivejšej žene nemusia tiež prospievať na pošvovej sliznici, kde dôjde k zmene pH a prílišnej mastnote. Z tohto výberu sa javí ako najlepší adept bio kokosový olej, ktorý je mierne a príjemne aromatický a šetrný k pokožke. Kokosový olej navyše hydratuje a je antibakteriálny. Kameň úrazu olejov je použitie s latexovým kondómom – prezervatívy z latexu sa totiž pod vplyvom oleja nenápadne rozpúšťajú a zvyšujú tak riziko roztrhnutia a priepustnosti.

Rozhodne sa vyhnite vazelíne a detským olejčekom. Ak si myslíte, že keď sú dobré pre novorodencov, tak nie je dôvod sa obávať, potom ste na omyle. Vazelína sa tvári ako čistý neškodný kamarát, ale v skutočnosti sa vyrába na báze ropného oleja av pošve často spôsobuje infekcia. Rovnako aj detské oleje – okrem neblahého vplyvu na prezervatív spôsobuje kvasinkové infekcie vďaka vysokej mastnote a typu oleja, ktorý je pre túto oblasť využívaný. To viete, detská pokožka je úplne iná ako u dospelého, navyše je na vzduchu, čo sa o našej jaskynke povedať nedá.

Ak prejdeme ku klasickým lubrikačným gélom, ktoré sú dostupné v obchodoch a e-shopoch, nájdeme tu 3 druhy gélov: lubrikanty na vodnej, olejovej alebo silikónovej báze. Pri výbere gélu by sme si mali dávať na zloženie, obzvlášť potom tí citlivejší z nás. Mnoho komerčných lubrikantov, ktoré kúpite hlavne v obchodoch s potravinami alebo benzínových pumpách, obsahujú parabény, spermicídy či PEG-40, ktoré spôsobujú podráždenie pošvovej sliznice a vyrážky na intímnych partiách. Výhoda lubrikačných gélov na báze vody je predovšetkým ich rozmanitosť z hľadiska najrôznejších aróm a príchutí, vďaka tomu, že sú najviac rozšírené. Tiež ich cena. Avšak na úkor ceny je nevýhoda, že rýchlejšie vysychajú a spotrebujete ho oveľa viac. Ak máte pri lubrikante na vodnej báze problém s tým, že máte pocit, že lepí, alebo vás dokonca štiepe – rozhodne siahnite po silikónovom lubrikačnom géle. Silikónové lubrikanty sú na prvý pohľad o dosť drahšie, kúzlo je ale v tom, že vzhľadom na to, že nevysychajú, ich spotreba je pri styku minimálna. Stačí kvapôčka, ktorú rozotrite po vagíne, penise alebo nejakom peknom vibrátore a lubrikant vytvorí krásny hebký a kĺzavý film.

Ste zástanca, prírodnej kozmetiky, a aj v sexu sa chcete držať svojho kopyta? Nie je problém. Na slovenskom trhu je dostupný bohatý výber organických lubrikačných gélov. Vyrábajú sa prírodné lubrikanty, ktoré sú vhodné na použitie s kondómom aj bez. Niektoré z nich nájdete aj na našom e-shope.